Tarım Ekonomisi (YL) Yüksek lisans-tezli Programı

Programı Sunan Akademik BirimTarım Ekonomisi (YL)
Program DirektörüProf. Dr. Yasemin ORAMAN
Program TürüYüksek lisans-tezli Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiYüksek Lisans
Kazanılan DereceFen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak ilgili Anabilim Dalında yüksek lisans çalışmasını başarıyla tamamlayan mezunlara Yüksek Lisans diploması verilir.
Eğitim TürüTam zamanlı
Kayıt Kabul Koşulları(1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların; bir lisans diplomasına sahip olmaları ve müzik anasanat dalına başvuracak adaylar hariç diğer adayların, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmaları veya ALES sonucu yerine senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslar arası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları gerekir. (2) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’u, (ALES)’den alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30’ı toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 65 olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.
Önceki Öğrenmenin Tanınmasıİlgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitü içindeki başka bir enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, ilgili anabilim dalında ilan edilmiş olan yatay geçiş kontenjanına başvurabilir. Yatay geçiş; ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile olur.
Mezuniyet Koşulları Bu Yüksek Lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
21 yerel kredilik en az 7 ders almakla,
120 AKTS alarak 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmakla
Bir yüksek lisans tezi hazırlamak ve savunmakla,
Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC/S notu ile başarılı olmakla yükümlüdürler.
Program AmacıTarım ekonomisi, uygulamalı bir sosyal bilimdir. Toprak, emek, sermaye ve girişimcilik gibi kıt üretim faktörlerinin üretimde etkin olarak kullanılması ve elde edilen ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesini amaçlar. Bu bağlamda ekonomi ve işletmede uygulanan ilke ve yöntemlerin tarım, gıda ve tarımsal girdi sektörlerine uygulanması konularına eğilir. Ekonomide olduğu gibi, tarım ekonomisi de neden-sonuç ilişkilerini araştırır. Bilimsel metotları ve ekonomik teoriyi kullanarak tarım, gıda ve tarımsal girdi sektörlerinin ve tarımsal işletmelerin problemlerini çözmeye çalışır. Tarım Ekonomisi Bölümü eğitim programının hedefi öğrencilere tarım ve kaynak ekonomisinin ve işletmeciliğin temel ilke ve kavramlarını öğretmektir. Söz konusu görevleri tarım işletmelerinde ve tarıma dayalı sanayilerde (gübre fabrikaları, gıda sanayi, vb.) başarı ile yerine getiren birçok Tarım Ekonomisti ve işletmecisi bulunmaktadır. Diğer bilgilerin yanı sıra, Tarımsal Yayım ve Haberleşme, Köy Sosyolojisi bilgileri ile donatılan Tarım Ekonomistleri çiftçiye yayım hizmeti götürmekte ve bu sanayi kuruluşlarının çiftçilerle başarılı ilişkiler kurmalarında da etkili olmaktadırlar.
Mezunların Mesleki ProfilleriTarım Ekonomisi Bölümü mezunlarının önemli bir kısmı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda idareci, uygulamacı veya araştırıcı olarak çalışmaktadır. Avrupa Birliği Müzakere sürecinde ve Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına uyum kapsamında kırsal kalkınma ajansları kurulmuştur, burada da tarım ekonomistlerinin istihdamı söz konusudur. Tarım sigortaları kanunu kabul edilmiş olup, özel sigorta şirketleri tarım departmanlarında Tarım Ekonomisti Ziraat Mühendisleri istihdam edilebilecektir. Ayrıca Ziraat Bankasının tarımsal kredi plasmanını daraltması ve faizlerin düşmesi ile birlikte özel bankalarda da “Tarımsal Bankacılık” bölümleri açılmış ve bu bölümlerde “tarım bankacılığı müşteri temsilcisi” olarak tarım ekonomistleri istihdam edilmektedir. Mezunların çalışabilecekleri bazı kurumlar şunlardır; İlgili Bakanlıkların birimleri Tüm Ticari ve Yatırım Bankaları Şeker Fabrikaları A.Ş. Tarım Satış kooperatifleri ve Birlikleri Pankobirlik, Tarım Kredi Kooperatifleri, Üretici Birlikleri Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimleri Devlet Planlama Teşkilatı Devlet İstatistik Kurumu Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Milli Prodüktivite Merkezi İhracatı Geliştirme Merkezi Ticaret Odaları Ticaret Borsaları Sanayi Odaları İhracatçı Birlikleri Tarımsal ilaç, gübre, yem ve tohumluk üretimi ve pazarlamasını yapan firmalar Tarım ürünleri dış ticareti yapan firmalar Mesleki Örgütler (ZMO, Ziraat Odaları Birliği)
Bir Üst Dereceye GeçişYüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Başarılı sayılmak için başarı notunun yüksek lisans programında en az 65 puan olması gerekir.

Notlar

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir. Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.

Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 Puan

 Harfli Notu 

 Katsayı 

 Başarı Durumu

 90-100 

  AA

  4.00

 Başarılı

 85-89

  BA

  3.50

 Başarılı

 80-84

  BB

  3.00

 Başarılı

 75-79

  CB

  2.50

 Başarılı

 65-74

  CC

  2.00

 Başarılı

 0-64

  FF

  0

 Başarısız

Eğitim Öğretim Metotları

Eğitim Öğretim Metotları:

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

 

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

 

Program Çıktıları

1-Alanına ilişkin yatırım projelerinin fizibilite raporlarını hazırlama becerisi
2-Alanında tez, seminer ve rapor hazırlama ile ilgili teknikler konusunda bilgi sahibi olma, bir çalışmanın sunum tekniklerini kullanarak nasıl hazırlanması ve sunulması gerektiğinin öğrenilmesi
3-Alanıyla ilgili konularda işletmecilik, strateji, kalite güvence sistemi uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme
4-Disiplin içi ve disiplinler arası çalışmalara katılma ve ekip ruhu yaratma becerisi
5-Ekonometrik yöntemlerin tarım ekonomisindeki uygulama alanları ve ekonometrik modellerin tahmininin bilgisayar ile çözümü hakkında bilgi sahibi olma
6-Kırsal kalkınmada öğretim teknikleri, yenilik kavramı ve yayım modelleri konusunda bilgi sahibi olma
7-Kooperatifçiliğin temel kavramları, kooperatifçilik teorileri ve tarımsal kooperatifçilik ekonomisi, kooperatif işletme yönetimi konularında bilgi sahibi olma
8-Mesleki, etik değerler ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olabilme
9-Pazarlama ilkeleri, pazarlama yönetimi ve araştırmalarında prosedürlerin nasıl işlendiği konusunda bilgi sahibi olma ve pazarlama alanında kullanılan çok değişkenli istatistiki analiz tekniklerinin bilgisayar desteğiyle öğrenilmesi
10-Sürdürülebilir kalkınma ve çevre ekonomisi konusunda bilgi sahibi olma
11-Tarımda bilirkişilik kavramı ve bilirkişi raporu hazırlama konusunda bilgi sahibi olma
12-Tarım işletmelerinin ekonomik analizinde kullanılan yöntemlerin öğrenilmesi, verimlilik yönetimi ve iş etüdü konusunda bilgi sahibi olma
13-Tarım politikasının amaç ve araçlarını öğrenerek, ülkesel ve bölgesel düzeyde politikaları oluşturabilme, kavrama ve yorumlama becerisi
14-Ulusal ve uluslararası tarım ticaretinde uygulanan politikalar konusunda bilgi sahibi olma
15-Yaratıcılık ve yeniliğin bilgi toplumuna geçişteki önemini öğrenme ve girişimcilik konusunda bilgi sahibi olma
16-Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrayıp sorgulayıcı düşünerek yaratıcı ve özgün çözüm yolları bulabilme, çağın ve iş yaşamının koşullarına uygun alternatifler üretebilme

Müfredat

Tarım Ekonomisi (YL) Kredili Ders Yapısı Şeması



Ders



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ-FBE-04 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik 3 0 5
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Seçmeli 2024-2025 Güz Dönemi Tarım Ekonomisi Seçmeli Dersler() 45
LÜ-TE-26 AB Ortak Tarım Politikasının Yapısı ve İşleyişi 3 0 5
LÜ-TE-05 Araştırma ve Rapor Yazma Teknikleri 3 0 5
LÜ-TE-54 Bilgisayarda Ekonometri Uygulamaları 3 0 5
LÜ-TE-21 Çevre Ekonomisi 3 0 5
LÜ-TE-23 Çevre Yönetimi Sistemi 3 0 5
LÜ-TE-17 Gıda Sanayi İşletmelerinde Stratejik Planlama ve Yönetimi 2 2 5
LÜ-TE-29 Gıda Sanayi Ürünlerinin Pazarlanması 3 0 5
LÜ-TE-10 İletişim Teknikleri ve Beden Dili 3 0 5
LÜ-TE-13 Kırsal Girişimcilik 3 0 5
LÜ-TE-34 Kooperatif İşletme Yönetimi 2 2 5
LÜ-TE-58 Makro Ekonomik Analiz 3 0 5
LÜ-TE-46 Müşteri İlişkileri Yönetimi 2 2 5
LÜ-TE-30 Pazarlama Araştırmaları 3 0 5
LÜ-TE-24 Tarımda Sosyal Politikalar ve Sosyal Güvenlik 3 0 5
LÜ-TE-08 Tarımsal Kalkınmada Girişimcilik 3 0 5
LÜ-TE-61 Tarımsal Üretimde ve Kırsal Kalkınmada Kadın 3 0 5
LÜ-TE-11 Tarımsal Yeniliklerin Yayılması ve Benimsenmesi 3 0 5
LÜ-TE-36 Tarım ve Tarım Dışı Örgütlenme ve Organizasyon Biçimleri 3 0 5
LÜ-TE-25 Türkiyedeki Tarımsal Destekleme Politikası 3 0 5
LÜ-TE-47 Uluslararası Pazarlama 3 0 5
LÜ-TE-27 Uluslararası Tarım Politikaları ve Türkiye Tarımı 3 0 5
Toplam AKTS: 60

2024-2025 Bahar Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ-FBE-04 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik 3 0 5
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
LÜ-FBE-02 Yüksek Lisans Semineri 0 2 5
Seçmeli 2024-2025 Bahar Dönemi Tarım Ekonomisi Seçmeli Dersler() 45
LÜ-TE-26 AB Ortak Tarım Politikasının Yapısı ve İşleyişi 3 0 5
LÜ-TE-05 Araştırma ve Rapor Yazma Teknikleri 3 0 5
LÜ-TE-37 Avrupa Birliği ve Türkiyede Kooperatifçilik 3 0 5
LÜ-TE-54 Bilgisayarda Ekonometri Uygulamaları 3 0 5
LÜ-TE-21 Çevre Ekonomisi 3 0 5
LÜ-TE-23 Çevre Yönetimi Sistemi 3 0 5
LÜ-TE-55 Ekonometriye Giriş 3 0 5
LÜ-TE-31 Gıda Parakendeciliği 3 0 5
LÜ-TE-10 İletişim Teknikleri ve Beden Dili 3 0 5
LÜ-TE-13 Kırsal Girişimcilik 3 0 5
LÜ-TE-46 Müşteri İlişkileri Yönetimi 2 2 5
LÜ-TE-32 Pazarlamada Çok Değişkenli İstatistiki Analiz Uygulamaları 3 0 5
LÜ-TE-24 Tarımda Sosyal Politikalar ve Sosyal Güvenlik 3 0 5
LÜ-TE-08 Tarımsal Kalkınmada Girişimcilik 3 0 5
LÜ-TE-61 Tarımsal Üretimde ve Kırsal Kalkınmada Kadın 3 0 5
LÜ-TE-09 Tarımsal Yayım Metotları 2 2 5
LÜ-TE-36 Tarım ve Tarım Dışı Örgütlenme ve Organizasyon Biçimleri 3 0 5
LÜ-TE-25 Türkiyedeki Tarımsal Destekleme Politikası 3 0 5
LÜ-TE-47 Uluslararası Pazarlama 3 0 5
LÜ-TE-27 Uluslararası Tarım Politikaları ve Türkiye Tarımı 3 0 5
Toplam AKTS: 65
Yıllık Toplam AKTS: 125

Tez



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ TEZ TEZ 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Toplam AKTS: 30

2024-2025 Bahar Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ TEZ TEZ 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

Ders & Program Çıktıları Matrisi

LÜ-FBE-04 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik
#
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
1111111111111111
LÜ-TE-26 AB Ortak Tarım Politikasının Yapısı ve İşleyişi
#
55111111511151151
55111111511151151
55111111511151151
55111111511151151
LÜ-TE-05 Araştırma ve Rapor Yazma Teknikleri
#
55111112542111314
LÜ-TE-54 Bilgisayarda Ekonometri Uygulamaları
#
11111111133111511
11111111133111511
11111111133111511
11111111133111511
11111111133111511
11111111133111511
LÜ-TE-21 Çevre Ekonomisi
#
11511111111111111
11511111111111111
11511111111111111
11511111111111111
11511111111111111
11511111111111111
LÜ-TE-23 Çevre Yönetimi Sistemi
#
34323111311131131
34323111311131131
34323111311131131
34323111311131131
34323111311131131
34323111311131131
LÜ-TE-17 Gıda Sanayi İşletmelerinde Stratejik Planlama ve Yönetimi
#
1343112312122323
1333112312123323
1343112312122323
LÜ-TE-29 Gıda Sanayi Ürünlerinin Pazarlanması
#
0010000040000001
LÜ-TE-10 İletişim Teknikleri ve Beden Dili
#
1121231221223233
2221322212233223
3332323333314243
LÜ-TE-13 Kırsal Girişimcilik
#
1123221112221211
1132231222111223
1233121231121211
LÜ-TE-34 Kooperatif İşletme Yönetimi
#
0000034000000000
0000034000000000
0000034000000000
LÜ-TE-58 Makro Ekonomik Analiz
#
11111111313111111
LÜ-TE-46 Müşteri İlişkileri Yönetimi
#
0003000400000003
0003000400000003
0003000400000003
0003000400000003
0003000400000003
LÜ-TE-30 Pazarlama Araştırmaları
#
0100000040000000
LÜ-TE-24 Tarımda Sosyal Politikalar ve Sosyal Güvenlik
#
55115511411351155
55115511411351155
55115511411351155
55115511411351155
LÜ-TE-08 Tarımsal Kalkınmada Girişimcilik
#
1123221222021211
1233121121121221
1132231212011223
LÜ-TE-61 Tarımsal Üretimde ve Kırsal Kalkınmada Kadın
#
2213420121232222
2213422122211212
2223422122231122
1223422122233222
1223422112233222
LÜ-TE-11 Tarımsal Yeniliklerin Yayılması ve Benimsenmesi
#
1224322243313333
2333232332332322
3231233243231333
LÜ-TE-36 Tarım ve Tarım Dışı Örgütlenme ve Organizasyon Biçimleri
#
0000034000000000
0000034000000000
0000034000000000
LÜ-TE-25 Türkiyedeki Tarımsal Destekleme Politikası
#
11111131311155151
11111131311155151
LÜ-TE-47 Uluslararası Pazarlama
#
0003000040000002
0003000040000002
0003000040000002
LÜ-TE-27 Uluslararası Tarım Politikaları ve Türkiye Tarımı
#
0000000000004000
0400000000004200
0400000000004300
LÜ TEZ TEZ
#
1222112322111122
1112122112221112
3231111223323331